Opgegraven strijd

 

 

 

 

 

 

'Opgegraven strijd' - archeologie van de oorlog.
Tentoonstelling in het Noordbrabants Museum, 2017.
Bijdrage van de AWN Werkgroep Archeologie van de Tweede Wereldoorlog, afd. Nijmegen.

 

Deze tentoonstelling was van 28 jan 2017 t/m 14 mei 2017


Interesse in de archeologie van moderne oorlogen is de laatste jaren in opmars. Het Noordbrabants Museum besteedt als eerste museum in Nederland uitgebreid aandacht aan deze boeiende tak van het bodemonderzoek. Archeologen Evert van Ginkel en Arjen Bosman, specialist militair erfgoed van de twintigste eeuw, stelden deze unieke tentoonstelling samen.

Menselijke verhaal
Wat vind je zoal terug in de bodem van strijdgebieden en wat voegt het toe aan wat we weten over het voeren van oorlog? Aan de hand van archeologische objecten en multimediale presentaties wordt u in Opgegraven strijd wegwijs gemaakt in de oorlogsarcheologie. Vaak staat het dramatische, menselijke verhaal achter de voorwerpen centraal.

Ruim 700 voorwerpen
De variatie van objecten is enorm: prehistorische skeletten, Romeinse slingerkogels, middeleeuws geschut, vuurwapens uit de Slag bij Arnhem, maar ook kleine alledaagse objecten uit Napoleontische legerkampen en nazi-Duitse concentratiekampen. Voorwerpen uit heel Nederland uit de periode 2000 voor Chr. – 2000 na Chr., met de nadruk op de Tweede Wereldoorlog, worden in deze tentoonstelling samengebracht.

Deel deze pagina:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn