Conflictarcheologie

 

 

Studiedag zoekt ‘agenda conflictarcheologie’

(Uit: Archeologie in Nederland. AWN Magazine, jaargang 1 februari 2017)

“(…)Binnen de AWN is medio vorig jaar de Werkgroep Conflictarcheologie van start gegaan als landelijk platform en aanspreekpunt voor onderwerpen met betrekking tot conflictarcheologie, De werkgroep wil, in overleg met de RCE en grote grondeigenaren als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Geldersch Landschap, ook veldwerkacties voor vrijwilligers initiëren en terreineigenaren en –beheerders helpen om hun kennis over het eigen bodemarchief te vergroten.

Zaterdag 22 april organiseert de Werkgroep een eerste (voortaan jaarlijkse) studiedag over het onderwerp conflictarcheologie in het Nationaal Militair Museum in Soest. Aan de hand van een aantal korte inleidingen en vooral veel discussie hoopt de werkgroep een goed beeld te krijgen van de belangstelling onder vrijwilligers voor de vele aspecten van conflictarcheologie.

Voor wat betreft WOII is die belangstelling de laatste jaren groeiende, zeker bij metaaldetectorzoekers. Onderzoek naar sporen uit die oorlog wordt meer en meer als archeologie gezien en vindt ook steeds vaker actief en gestructureerd plaats. (…)

De werkgroep hoopt, dat de eerste studiedag een ‘onderzoeksagenda voor conflictarcheologie’ oplevert, waarmee de werkgroep zelf, maar vooral vrijwilligers binnen de AWN-afdelingen, aan de slag kunnen. De volgende studiedagen stellen daarna telkens één thema van conflictarcheologie centraal (…)”.
 

 

Strijdigheden, het Nederlandse Symposium over Conflictarcheologie op 28 april

Op 28 april 2017 wordt in ‘s-Hertogenbosch de eerste editie van het 1-daags congres Strijdigheden gehouden, het Nederlandse congres voor conflictarcheologie. Voor deze eerste editie is Het Noordbrabants Museum onze gastlocatie, naar aanleiding van de op dit moment daar aanwezige expositie ‘Opgegraven Strijd, de archeologie van de oorlog’.

Congres Strijdigheden stelt zich ten doel het jaarlijks ijkpunt te zijn voor de ontwikkelingen in de conflictarcheologie in Nederland. De nadruk zal daarbij liggen op de archeologische praktijk en de conflictarcheologie van de moderne tijd in Nederland.

 

Deel deze pagina:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn