Agenda

Agenda Archeologie &  Archeologie WOII


Attentie!


De AWN WOII excursie naar De Duivelsberg op zaterdag 14 oktober gaat helaas niet door wegens te weinig aanmeldingen!
Afdeling 16
in het kort

Noteer alvast de volgende data: Voor het komende seizoen 2017 – 2018 zijn voor lezingen e.d. de volgende data aan de Ark van Oost doorgegeven:

 
20/02/2018 (Lezing) 
17/04/2018 Afdelingsledenvergadering    
05/06/2018 (Lezing).

Agenda AWN Afd. 16:

Lezing Mike den Hartog 28 november

Mike den Hartog zal de AWN lezing op 28 november verzorgen. Titel: ‘Boze Bataven. De uitzonderlijke rol van een klein volk in het Romeinse leger’.
Ark van Oost 20.00 uur

 

 __________________________

 

 

Externe aankondigingen symposia e.d. 

Archeologiedag Overijssel in Dalfsen 14 oktober

Reserveer 14 oktober alvast in uw agenda voor de Archeologiedag Overijssel in Dalfsen. Van 10.00 tot 16.30 nodigt de provincie Overijssel iedereen die de archeologie van Overijssel een warm hart toedraagt van harte welkom uit de Stoomfabriek te Dalfsen. De dag bestaat uit een ochtenddeel met presentaties en een middagdeel met excursies (met oa de mogelijkheid om de opgraving te Dalfsen te bezoeken).
Meer informatie is te vinden op de website van het provinciaal archeologisch depot Overijssel (http://www.overijssel.nl/thema's/cultuur/cultureel-erfgoed/archeologie/ ).

Vondsten Vroege Middeleeuwen uit Park Lingezegen. Elst 14 okt

Bij de aanleg van Park Lingezegen zijn er vele vondsten gedaan, zoals prachtige kralen uit de Vroege Middeleeuwen. Op zaterdag 14 oktober, tijdens de Nationale Archeologiedagen, krijgen deze kralen een mooie plek in het Tempel | Kerk Museum in Elst. We nodigen u van harte uit om met ons mee te lopen in de 'kralenprocessie'!

Kralen processie
Park Lingezegen doet dit jaar voor het eerst mee aan de Nationale Archeologiedagen. Samen met het Tempel | Kerk Museum zetten wij de eerste stap in het tentoonstellen van de vondsten uit Park Lingezegen. Op zaterdag 14 oktober worden de kralen van wat ooit een mooie ketting was, in een ‘processie’ van Park Lingezegen naar het museum gebracht, zodat iedereen ze kan bekijken en bewonderen.

Wandel mee!
De processie begint bij de Pakschuur van Landerij De Park (De Park 12 in Elst). Hier is iedereen om 14:00 uur welkom voor een kop koffie. Aansluitend wandelen we in ongeveer een uur door Park Lingezegen naar het Tempel | Kerk Museum. Onderweg vertelt Harry Pape, archeologisch adviseur van Park Lingezegen, over de vroegere tijden en de herkomst van de kralen.
Tempel | Kerk Museum
In het museum krijgen de kralen een mooie plek door wethouder Ron van Hoeven van de gemeente Overbetuwe. Vervolgens vertelt Harry Pape over archeologisch onderzoek in Park Lingezegen en de koppeling met het Tempel | Kerk Museum. Tussen 15:45 en 16:30 uur is iedereen welkom voor een rondleiding om de beroemde resten van twee Romeinse tempels te bewonderen, die onder de Grote Kerk liggen.
Komt u ook?
Meldt u zich dan s.v.p. aan via
Graag tot zaterdag!

Team Park Lingezegen

Schrijfworshop Museum Het Valkhof 7 en 14 okt

Op zaterdag 7 en 14 oktober organiseert Museum Het Valkhof een schrijfworkshop voor geïnteresseerden die Wikipedia-teksten over de museumcollectie willen schrijven. Museum Het Valkhof is dit jaar begonnen met het publiceren van fotomateriaal op Wikimedia Commons. Er valt echter zoveel meer te vertellen dan alleen via beeldmateriaal. Daarom nodigt het museum publiek uit om gratis een tweedaagse workshop te volgen en een aantal artikelen over de collectie te schrijven.
De workshop, die over 2 dagen verdeeld is, bestaat uit een introductie van Wikipedia en Wikimedia, een rondleiding en het bezichtigen van de collectie. Een historicus staat ter beschikking om vragen van schrijvers te beantwoorden. Vrijwilligers met kennis van Wikipedia helpen met de eerste stappen in het schrijven voor dit platform. De schrijfworkshop vindt plaats in het kader van de Gelderse Schrijfweken van Wikipedia en de Maand van de Geschiedenis.
Bent u geïnteresseerd in geschiedenis, de museumcollectie, vrij beschikbare kennis op internet en in pakkende teksten schrijven? Dan bent u van harte welkom op 7 oktober van 11.00-16.30 uur en op 14 oktober van 13.30 tot 17.00 uur in Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59 in Nijmegen. Graag vooraf aanmelden via Wilt u uw eigen laptop meenemen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maartje Koekkoek, afdeling marketing & communicatie, via of 024-3608805. Bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag.

Bezoek de tempels onder de Grote Kerk 14 en 15 okt

Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis zijn de tempels onder de Grote Kerk in het weekend van 14 en 15 oktober te bezoeken, tussen 13.30- 16.30. Beide dagen om 13.30, 14.30 en 15.30 vinden er rondleidingen plaats. Reserveren is noodzakelijk vanwege de beperkte toegangsmogelijkheden en kost 3 euro p.p. Alleen met reservering is toegang mogelijk op deze dagen. Klik hier om je direct op te geven.

 

Romeinendag 3 november Archeon

SAVE THE DATE

Romeinendag 3 november a.s.

RomeinenNU en Romeinse Limes Nederland hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk een Romeinendag te organiseren. Deze vervangt de Romeinenmeeting en Limesnetwerkdag. Zet alvast in de agenda:

3 november, 13.00-17.00
Archeon, Romeinse herberg
toegang: € 7,50 p.p.

Een dag vol inspiratie, verdieping en netwerken in Romeinse sferen. Belangrijke reden om naar het Archeon te komen, is onder andere het vergevorderde plan aldaar voor een Nederlands Romeins Scheepvaart Museum, met de wereldberoemde Zwammerdamschepen. Deze en andere interessante ontwikkelingen en nieuwtjes uit Romeins Nederland passeren de revue!

De definitieve uitnodiging en het programma volgen half oktober. Opgeven kan wel alvast, via dit formulier. Opgeven voor de infomarkt kan door middel van hetzelfde formulier. Voor vragen kun je het emailadres gebruiken.

Astrid Hertog, directeur Romeinse Limes Nederland
Paul van der Heijden, directeur RomeinenNU

Zie verder de nieuwsbrief Romeinen NU!

Reuvensdagen 16 en 17 november Leiden

De Reuvensdagen 2017 vinden plaats op donderdag 16 en vrijdag 17 november in Holiday Inn in Leiden.
Op zaterdag 18 november zijn er gratis excursies voor deelnemers aan het congres.
PROGRAMMA
Het programma is rond, zie de programma-pagina's op de website. De Reuvensspreker 2017 is Carenza Lewis.

VROEGBOEKKORTING
Bij aanmelding uiterlijk 1 oktober krijg je 10% vroegboekkorting.

STUDENTENTARIEF
Het studententarief is nog verder verlaagd: € 65 voor één dag en € 90 voor beide dagen.

GOED GEVONDEN
Inzendingen voor Goed gevonden kunnen uiterlijk 1 oktober worden aangemeld.

POSTERS
Posters kunnen uiterlijk 1 oktober worden aangemeld.

INFORMATIEMARKT
Aanmelden voor een plaats op de informatiemarkt kan tot uiterlijk 1 oktober.


MEER INFORMATIE
Zie www.reuvensdagen.nl, mail naar of bel met Carla Jansen 06 - 553 050 88

We hopen jullie in Leiden te ontmoeten,
Bestuur Stichting Reuvens, Programmacommissie en organisatie Reuvensdagen 2017

 

 ______________________Tentoonstellingen

Het geheim van de Gelderse grafheuvels 1 april tot en met oktober 2017

‘Het geheim van de Gelderse grafheuvels’

Archeologisch onderzoek naar circa zevenhonderd prehistorische Veluwse grafheuvels heeft tal van vondsten naar boven gebracht. Deze geven inzicht in toenmalige rituelen en alledaagse gebruiken. In samenwerking met Rijksmuseum van Oudheden en gemeente Epe heeft GLK (Geldersch Landschap en Kasteelen) hierover een expositie ingericht in kasteel Cannenburch in Vaassen: ‘Het geheim van de Gelderse grafheuvels’.
De expositie opent op zaterdag 1 april en loopt tot en met oktober 2017. Meer informatie: www.glk.nl/cannenburch

(tekst uit Mooi Gelderland, Magazine van Geldersch Landschap en Kasteelen, Jaargang 14, nr. 1 (2017), p. 2)

Mini-Tentoonstelling Leven en begraven tot eind juni 2018, Malden

'Leven en begraven'
De Overasseltse en Hatertse vennen in de prehistorie t/m de Romeinse tijd.
In gemeentehuis Malden, tot eind juni 2018. Openingstijden van het gemeentehuis.

In twee vitrines is de gecomprimeerde versie te zien van eerder in Kasteel Museum Wijchen tentoongestelde vondsten. Gered van de graafmachines tijdens de ontplagging van de Overasseltse en Hatertse vennen. Ook wordt uw hulp ingevraagd om een idee in te dienen waar een mysterieus object voor gediend zou kunnen hebben.

______________________Tonnie van de Rijdt, landelijk voorzitter van de AWN, ging in haar lezing op 22 november inhoudelijk nader in op de nieuwe erfgoedwet.

Erfgoedwet

 

 

______________________

 

Carmen Harmsen gaf op 21 febr. een lezing over de opgraving aan de Koekoekstraat en Kievitstraat in Nijmegen.
(foto John Jansen)


Carmen Harmsen


______________________

18-04-2017:
Jan verhagen gaf in aansluiting op de ledenvergadering een lezing over zijn onderzoek naar de Romeinse waterwerken in de Rijn-Maas delta. 

jan verhagen

 

 

 

 

Van uw secretaris

Vereniging van vrijwilligers in de Archeologie
Secretariaat Afdeling 16 Nijmegen e.o.:
L.H.W. ten Hag
Lorkenstraat 14
6523 DR Nijmegen
E: 
T: 06 30363100


______________________

 

Nieuwsbrief september 2017

 

In deze Nieuwsbrief:
• Activiteiten in 2017
• 50 jaar bestaan van onze afdeling in 2018
• De AWN en de gemeenteraadsverkiezingen

 

* Activiteiten:


Schervenavond, dinsdag 26 september

Een interessante, opmerkelijke of intrigerende vondst gedaan? Een (archeologisch) museum bezocht? Deelgenomen aan een opgraving? Laat het de andere AWN leden zien en weten tijdens de traditionele jaarlijkse Schervenavond. Er is ook de mogelijkheid om een korte presentatie te houden over een vondst, museumbezoek, opgraving, etc. We beginnen om 20.00 uur en de locatie is zoals altijd in de Ark van Oost, Cipresstraat 154 in Nijmegen.

ArcheoAcademy over conflictarcheologie, zondag 1 oktober


Conflictarcheologie is hot! In deze derde lezing van de ArcheoAcademy vertelt AWN lid Paul Klinkenberg, welke sporen de Tweede Wereldoorlog heeft nagelaten in het Rijk van Nijmegen. Ook op de Duivelsberg is heel wat gevonden. Wilt u weten wat? Kom zondag 1 oktober naar de lezing in de ArcheoHotspot van Museum Het Valkhof. Tijd: van 14.30 tot 15.30 uur. Aanmelden is niet nodig, toegang tot de lezing is gratis.

 

Basiscursus archeologie, november/december 2017

Samen met Afdeling 17 Arnhem zullen wij ook dit jaar weer een Basiscursus Archeologie organiseren. De cursus bestaat uit 6 cursusdagen; de datum van de eerste dag zal waarschijnlijk 7 november zijn. Meer informatie over inschrijving, voorwaarden voor deelname en definitieve cursusdata krijgt u in een volgende Nieuwsbrief.


Lezing 28 november 2017

Ons AWN lid Mike den Hartog zal deze lezing verzorgen met als onderwerp ‘Boze Bataven. De uitzonderlijke rol van een klein volk in het Romeinse leger’. Over de inhoud van de lezing wordt u nader geïnformeerd in onze volgende Nieuwsbrief


*1968 -2018: AWN Afdeling Nijmegen e.o. 50 jaar!!

Volgend jaar is onze Afdeling 50 jaar actief op het gebied van archeologie. Natuurlijk gaan wij daar uitgebreid aandacht aan besteden met verschillende activiteiten. Rode draad in deze activiteiten is de aandacht voor de medeoprichter en nestor van AWN Afdeling 16 Nijmegen e.o. Wim Tuijn.
Om te beginnen zal het Jaarverslag een jubileumuitgave worden, met naast de gebruikelijke bijdragen een artikel over 50 jaar Jaarverslagen: van een gestencilde uitgave naar het boekje in A5 formaat met de ‘glossy look’ zoals we dat nu kennen.

In het voorjaar komt er een excursie naar Grave; onderdelen van het programma zijn o.a. een bezoek aan het Graafs Museum (de Hampoort) en aan het Kazemattenmuseum. 
In september/oktober volgend jaar richten we in het Graafs Museum een tentoonstelling in rondom de zogeheten Wim Tuijn collectie, eventueel aangevuld met objecten uit de collecties van diverse werkgroepen binnen ons werkgebied.

Tijdens de openingsdag van de tentoonstelling zal een jubileumboek worden gepresenteerd. Onder andere de volgende onderwerpen zullen in dit boek aan de orde komen:
• een beschrijving van de Wim Tuijn collectie (het boek fungeert dan tevens als catalogus bij de tentoonstelling).
• hoe was het om samen met Wim Tuijn in het veld te staan?
• het ontstaan van de diverse werkgroepen in ons afdelingsgebied: wat was de aanleiding tot de oprichting, welke belangrijke opgravingen zijn er geweest?, etc.

Hiermee willen we een samenvattend beeld van 50 archeologische praktijk van Nijmegen e.o. presenteren. Bijdragen van AWN leden (bijv. ervaringen over het graven met Wim Tuijn, het ontstaan van de werkgroepen) zijn van harte welkom! Voor meer informatie en reacties graag contact opnemen met de afdelingssecretaris Leo ten Hag.


*Belangenbehartiging

Op 21 maart volgend jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Een goede gelegenheid om het archeologisch belang weer eens extra onder de aandacht te brengen bij politiek partijen. Namens de Stichting Reuvens is een pamflet hierover naar alle gemeenteraden gestuurd. Zie de bijlage (PDF) bij deze Nieuwsbrief.
Als AWN nemen we deel aan de Stichting Reuvens en hebben we meegewerkt aan het opstellen van dit pamflet. Leden/werkgroepen kunnen het pamflet gebruiken in contacten met gemeentelijke politieke partijen. Benut hierbij waar mogelijk regio-specifieke thema’s en vragen om archeologie een plaats te geven in verkiezingsprogramma’s.

______________________

 

 

Jaarverslag 

Zoals wellicht bekend is kan het jaarverslag ook digitaal ingezien worden op onze website.

Een verzoek van het bestuur: Wil degene die geen behoefte heeft aan een papieren exemplaar en genoeg heeft aan de digitale versie dit dmv een  e-mailbericht aan de secretaris laten weten? Dit bespaart onze Afdeling portokosten. En extra moeite!

___________________

 

AWN Facebookgroepen

facebook archeo   facebook WOII

Wat heben onze Facebookgroepen van afdeling 16 Nijmegen e.o. jou te bieden?

Facebook staat voor ‘delen’. Dat kan zowel informatie zijn over aanstaande evenementen, exposities, lezingen, vergaderingen, maar ook foto’s, feitjes, actuele artikelen uit de dagbladen en leuke zaken opgevist uit het verleden. Iedereen kan informatie delen. Daarvoor moet je wel lid zijn van de Facebookgroep. 
Als je lid bent van de AWN afdeling 16 Nijmegen e.o. word je toegelaten tot de Facebookgroepen.
Zodra je lid bent krijg je automatisch een melding als anderen iets plaatsen, ergens op reageren of er een evenement aanstaande is.

De beheerders van de Facebookgroep plaatsen relevante artikelen. Jij kan daarop reageren via de knoppen:

reactie
Ook kun je aan foto’s namen toevoegen (taggen) en je kunt chatten (Facebook Messenger) met anderen. Daarnaast kan jij zelf relevante artikelen plaatsen: deze worden zichtbaar na goedkeuring van de beheerders.


Een Facebookgroep staat los van de website van de club. Het is meer een aanvulling. Veel e-mails die je van Facebook gaat ontvangen bevatten een link naar een nieuw artikel dat op de website is gepubliceerd. Je hoeft dus niet meer zo vaak naar de clubwebsite te gaan om te kijken of er iets nieuws op staat, je krijgt vanzelf een melding via Facebook.

Als je mee wilt doen, moet je een Facebook-account hebben. 
Als je al een Facebook account hebt, klik dan op een van de Facebook-logo's onder aan elke pagina en doe een verzoek om lid te worden. Nadat je door een van de beheerders van de groep bent toegelaten tot de groep, is deze groep voor jou zichtbaar.

Als je nog geen Facebook-account hebt, dan moet je dat eerst (gratis) aanmaken. Moeilijk? Nee hoor, niet als de volgende zes stappen doorloopt. (externe link)

 

 

 

Deel deze pagina:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn