Vondsten uit de Maas bij Cuijk

 

 

De lange weg van Maasbodem naar vitrine in 'Ceuclum
 

Uit het JV 2011

Tijdens baggerwerkzaamheden in de Maas bij Cuijk zijn granaten en speerpunten gevonden "De Maas wordt tussen Mook, Heumen en Cuijk uitgebaggerd van 6 naar 9 meter diepte. Tijdens die werkzaamheden komt van alles mee naar boven. Slip, planten maar ook granaten en archeologisch waardevolle materialen. Archeoloog Jan Tinus Koeling mocht onlangs voor nader onderzoek oude speerpunten in ontvangst nemen." (Bericht in het Cuijks Weekblad, december 2011)

 

Vervolg in JV 2012:

Speerpunten en bijl

In 2011 zijn bij baggerwerkzaamheden in de Maas twee Romeinse speerpunten en een middeleeuwse bijl gevonden. (Zie verslag AWN 2011, pag. 18). Op aandringen van de WAC heeft de gemeente middelen beschikbaar gesteld om de bijzondere voorwerpen te laten restaureren bij Restaura. De speerpunten en bijl zijn een prachtige aanvulling op de Romeinse en middeleeuwse collectie van museum Ceuclum.

2016:

Inmiddels zijn de lanspunten en bijl prachtig geconserveerd/gerestaureerd door Restaura en zijn nu te zien in museum Ceuclum.
Het bijzondere is dat op een der lanspunten in zilver vier letters 'C' zijn aangebracht. Zou mooi zijn wanneer bedoeld was: Ceuclum, Caesar, Castellum en…?? 

Volgens Jan Thijssen kan de lanspunt met versiering een regiment/legereenheid aanduiding betekenen. Ook kan de lanspunt boven op de stok van een legioensvaandel zijn aangebracht.
Restaura heeft ook houtmonsters veilig kunnen stellen van de lanspunten en de bijl voor eventueel dendrologisch onderzoek.
De bijl is mogelijk toch Romeins.

Info: Jan Kusters

 

 


Foto's Restaura

  • Cuijk_bijl-01
  • Cuijk_lanspunt-01
  • Cuijk_lanspunt-01a
  • Cuijk_lanspunt-02
  • Cuijk_lanspunt-02a

Deel deze pagina:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn