Prehistorisch grafveld Berg en Dal

 

 Een AWN afd.16 rapportage over het onderzoek naar een prehistorisch grafveld

Aanleiding

Tijdens het bestuderen van de digitale reliƫfkaarten opgenomen in het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN2), werd door het AWN-lid Paul Klinkenberg in een op het grondgebied van de gemeente Berg en Dal gelegen bosperceel ten zuidwesten van het in de hoek van de Meerwijkselaan en de Postweg gelegen Afrikamuseum in 2014 een zestal opmerkelijke verhogingen waargenomen.

Een nadere verkenning in het veld in 2015 leerde dat de verhogingen zich als duidelijk waarneembare heuveltjes manifesteerden en mogelijk als grafheuvels konden worden getypeerd.
Al snel werd duidelijk dat het aanwezig zijn van genoemde heuvels in het betreffende bosperceel bij de ter plaatse bevoegde instanties (gemeente Berg en Dal en Staatsbosbeheer als eigenaar/ beheerder van het gebied) onbekend was. Ook bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) waren de heuvels onbekend.

Op verzoek van Paul Klinkenberg werd in opdracht van AWN-afdeling 16 Nijmegen en omstreken, met medeweten en medewerking van de gemeente Berg en Dal, de regionaal archeoloog (S. van Roode) en Staatsbosbeheer, op 12 maart 2016 door enkele leden van genoemde AWN-afdeling een niet-gravend onderzoek ingesteld naar bedoelde heuvels. In dit rapport worden de bevindingen van het onderzoek weergegeven.
 

 


Klik in onderstaand document om door dit bestand  te kunnen bladeren. Geen PDF hieronder te zien? Klik hier!
 

Deel deze pagina:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn