Schervenavond 2015

 

 


Schervenavond 2015.

Selectie uit het aanbod van Schervenavond 2015 op 22 september
 

Aankondiging en presentatie: Miriam de Groot
Techniek scherm en projectie: Paul Ewals en Harry Brink
 
De fotograaf heeft niet gepoogd volledig te zijn, maar slechts een sfeerbeeld van de avond te willen geven.  

Uitgelicht:

Denarius in zilver van keizer Augustus (27BC-14AD)

De munt is geslagen in Lugdunum, het huidige Lyon, in het jaar 12 voor Christus, dus voor onze jaartelling. Op de voorzijde valt links te lezen AVGVSTUS, rechts van het hoofd is weggevallen DIVIF (= zoon van de vergoddelijkte, waarmee bedoeld is Julius Caesar). Bijzonder is ook dat op de keerzijde een Capricorn (steenbok) staat die een globe vasthoudt en de de tekst IMP XI, oftewel voor de 11e keer inperator, wat Augustus in 12 voor Chr. was. De munt van keizer Augustus met capricorn en globe op de keerzijde is zeldzaam. Denari van voor de jaartelling van keizer Augustus worden slechts sporadisch gevonden. De globe verwijst naar de wereldheerschappij van keizer Augustus.
Na raadpleging van Numis (met 275.000 munt- en penning vondsten in de data-base) blijkt dat deze denarius van keizer Augustus nooit eerder gevonden is in Cuijk en zelfs Brabant. In Nijmegen schijnt ooit ook één exemplaar te zijn gevonden van keizer Augustus en een capricornus op de keerzijde.

Munt ingebracht door Jan Kusters, vierde foto.

Geröllkeulen of Kluitenhamer

‘Geröllkeulen’ of Dellenstenen worden evenals ‘Spitzhauen’ gedateerd in het Mesoliticum en het (begin van het) Neolithicum en hebben getuige wereldwijde etnografische parallelen, vrijwel zeker dienst gedaan als gewichten voor graafstokken. Het gebruik als slag-of klopstenen of als wapen (knotskoppen) kan niet worden uitgesloten.

uit: Een elfenmaalsteen uit Weerselo, Dick Schlüter & Patrick Löring, Westerheem 2010 nr 4 bld 162 e.v. 
Ingebracht door Frans Peters.

(foto: voorlaatste in fotoserie)

Beslagstuk met leeuwenkop, kop van een oermens of een aap?

Dit beslagstuk is ook gevonden bij het opruimen van kabels in het Romeins castellumgebied. Ik vermoed dat het deur-kast- of ladebeslag is uit de 17e-19e eeuw. Ter hoogte van de mond zitten 2 gaten waar waarschijnlijk een ring als handgreep doorheen gezeten heeft. Aan de boven en onderzijde zitten 2 gaten voor bevestiging op deur- kast-of ladebeslag. Het blijft altijd spannend tot dat het definitieve gebruik en de afbeelding herkend wordt. Reageer als je het weet.
Ingebracht door Jan Kusters (foto: afb.8)

Pelgrimsinsigne van de 3 koningen uit de 16e eeuw

Op een akker in Escharen heb ik een pelgrimsinsigne uit de 16e eeuw gevonden van de 3 koningen. Tijdens de geboorte van Jezus in Betlehem kwamen de 3 wijzen uit het oosten op bezoek. Caspar, Balthazar en Melchior brachten goud, wierook en mirre. Op de medaille is dit tafereeltje te zien. Zeg maar de kraamvisite bij Jezus geboorte. Op de keerzijde staan diverse woorden waarvan de laatste moeilijk te lezen zijn. In zijn geheel staat er “Heilige 3 Könige Caspar, Melchior, Balthasar bittet für uns jetzt und in der Sterbst”. Deze tekst is geschreven in het Duits met Latijnse hoofdletters. Vrij vertaald staat er dan “Heilige drie koningen, Caspar, Melchior, Balthazar, bid nu voor ons en in het stervensuur”.

Dit pelgriminsigne, want zo mogen we het noemen, werd gedragen als talisman tegen alle gevaren voor ziel en lichaam. Het was te koop in Keulen. Tijdens de middeleeuwen was Keulen , naast Rome, Jeruzalem en Santiago de Compostela, een van de meest geliefde bedevaartoorden in het westen. In de Dom van Keulen worden nu de vermeende stoffelijke resten bewaard van de 3 koningen, de wijze uit het oosten.
Talloze bedevaartgangers trekken naar Keulen om in de Dom de prachtige relieken van de 3 koningen te vereren. Sindsdien zijn de 3 koningen de stadspatroons van Keulen. Het stadswapen van Keulen bevat 3 kronen.

Ingebracht door: Jan Kusters (laatste afbeelding)

 

 


 • 50_jaar_geleden_gevonden_akkers_Vierlingsbeek_priv_collectie_Jan_Thijssen
 • Arjen_de_Haan_laat_gedeelte_van_zijn_collectie-zien
 • Betuwse_peren_van_Piet_Verweij
 • Denarius_zilver_keizer_Augustus_27BC-14AD_Jan_Kusters.jpg
 • Faience_15-17_eeuw_Italiaans_Frans_Peters
 • JJ_van-Daalen_introduceert_register_JV_1968-2014
 • Jo_de_Wit
 • Leeuwenkop_brons_vermoedelijk_18e-19e_eeuwse_deurklopper_Jan_Kusters
 • Leo_introduceert_het_informatieve_Het_natuurgebied_rondom_Nijmegen_bezien_als_militair_landschap
 • Links_kruisje_14de_eeuw___Rechts_gedeelte_zegelstempel_leeuw_18e-19e_eeuw_Jan_Kusters
 • Losse_scherven_o.a._kogelpotten_Jan_Jansen
 • Maalsteen_voor_olie_17de_eeuw_Ton_van_der_Zande
 • Onafgemaakte_kluitenhamer_of_Gerollkeulen-voor_en_achterz_Frans_Peters
 • Pelgrimsinsigne_van_de_3-koningen_16e_eeuw_zie_Uitgelicht

Deel deze pagina:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn