Archeologie

 

Belangstelling voor amateur-archeologie in Nijmegen en omgeving? De Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland (AWN), Afdeling Nijmegen en Omstreken (Afdeling 16), biedt u vele mogelijkheden tot deelname aan allerlei archeologische activiteiten.
Onze afdeling heeft ongeveer 150 leden en ontplooit zijn activiteiten in Zuidoost-Gelderland, Noordoost-Brabant en Noord-Limburg.


Waar dat maar mogelijk is werken onze leden mee aan officiële opgravingen met professionele archeologen. Daarnaast organiseren wij een paar keer per jaar gratis toegankelijke lezingen in wijkcentrum De Ark van Oost te Nijmegen (externe link).

De "Schervenavond" in september, waarop de leden hun vondsten tonen aan (professionele) deskundigen en overige geïnteresseerden, is daarbij een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. Voorts organiseren wij ieder jaar, tegen kostprijs, een excursie naar een archeologische bezienswaardigheid of museum in binnen- of buitenland en organiseren wij samen met afdeling 17 ieder najaar een cursus ‘Archeologisch veldwerk voor beginners’. Wij hebben een grote tafel waarop u wekelijks - met een kop koffie - al uw archeologische vondsten, onderzoeken, analyses en vragen kunt neerleggen. Daarbij kunt u gebruik maken van onze bibliotheek met veel naslagwerken en onze voorbeeldcollectie scherven.
Lees onze verslaggeving over onze wekelijkse activiteiten in het kader van het promotieonderzoek van Arjan den braven. Wij assisteren hem met het sorteren, determineren, puzzelen, zeven en plakken van vondsten.

Vaak leidt dit tot publicatie in het jaarverslag van de afdeling of in ‘Westerheem’ (vanaf 2017 geheten: Archeologie in Nederland), het tijdschrift voor de Nederlandse amateur-archeologie.
Interesse in het vermoedelijke aquaduct naar Nijmegen? Lees het geactualiseerde literatuuronderzoek van Willem Kuppens en de beschouwing over het vermeende Romeinse aquaduct in/nabij Nijmegen door Paul Kessener.