Loket gevonden voorwerpen

 

 

 

Gevonden voorwerpenIn het verleden hebben we af we toe mensen kunnen helpen met het determineren van hun gevonden (archeologische- of WOII-) voorwerpen. Dat willen we op onze vernieuwde site weer doen. Wanneer wij er niet uit komen, kunnen we nog specialisten van diverse disciplines raadplegen of er door middel van de ingezonden foto('s) op deze pagina over discussiëren met bezoekers van deze site.
Foto's kunnen door middel van onderstaand formulier worden ge-upload. Gaarne de maten van het object vermelden, dat helpt!

Door het onderstaande formulier te gebruiken sta je toe dat de betreffende foto op deze pagina wordt getoond.

 


  • maasenwaal
  • waal-gevonden-voorwerp-01
  • waal-gevonden-voorwerp-02


Leuke vondst uit het land van Maas en Waal

Vinder: "Gevonden in de tuin (oude boerderij). Kippen hebben grond losgewoeld. Ik was aan het spitten. Het is van aardewerk, klei. Hol van binnen. Maten: zie foto. Lijkt op een vaasje of glaasje." Volgens wat Arjan den Braven vanaf de foto kan zien, gaat het waarschijnlijk om een smeltkroesje. (de verschillende foto's zijn door de webm. geknipt en geplakt) Uiteraard zou Arjan het onderwerp graag eens in het echt willen zien.. 
Recentelijk zijn langs de Waal bij Nijmegen 2 vondsten gedaan waarvan via ons loket en bij ArcheoHotspot determinatievragen binnen zijn gekomen.
Deze zijn voorgelegd aan Jan Thijssen, voormalig stadsarcheoloog van Nijmegen. Ter lering deze voorbeelden.

Waalvondst 01
Vinder: De lengte van de steen is 8 centimeter en de maximale breedte bijna zes. De dikte is maximaal 1 centimeter.

Het commentaar van Jan Thijssen:

Mooie klappersteen compleet. Even luisteren of hij rammelt als je hem schut. Komen veel voor in de preglaciale zanden. Mooi exemplaar, duidelijk verspoeld. Oppervlak meestal glad, fragmenten komen veelvuldig voor rond Nijmegen. Ijzerhoudend en geexploiteerd voor ijzersmelten.

Waalvondst 02 
Vinder: Aan de onderkant is de steen helemaal plat. De randen zijn scherp en lopen in een punt naar voren. aan het bovenvlak is de steen in 2 vlakken verdeeld die vanaf het midden aflopen naar de scherpe randen.

Het commentaar van Jan Thijssen:

Heel duidelijke foto, de vorm lijkt op een vuistbijl, maar t natuursteen is een brexie, conglomeraat van aaneen gekitte kiezelsteentjes. Vuistbijlen worden uit vuursteen geslagen of eventueel uit kwartsieten, heel vroege tertiaire culturen in Afrika. Is geen werktuig, wel een mooi stuk natuursteen.Loket Gevonden Voorwerpen
Open 24-7

File upload met meerdere geselecteerde foto's tegelijk, drag en drop kan ook.
Selecteer files...
Voor en achternaam
Gaarne een geldig emailadres (deze komt niet in de website te staan)
Gaarne de maten van het object vermelden

Deel deze pagina:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn